Lotta Keramik - Keramiker

 

”Jag strävar efter att keramiken ska signalera lugn och mysiga stunder” 

Någon skapande form var en självklarhet då kreativiteten alltid varit en stor del av livet för Lotta Johansson. På 90-talet var hon elev på Skulpturlinjen på Gotlands konstskola som lagt grunden för hennes konstnärliga uttryck. När hon 2016 provade keramik hos en krukmakare föll bitarna på plats och hon blev fast. 
Sedan dess har det blivit många kvälls- och sommarkurser i keramik och måleri. 

”Jag vill skapa muggar med mjuk kant som är skön mot läppen och hänklar som ligger fint i handen”, förklarar Lotta. Inspiration hämtas från det som omger mig i vardagen, det kan vara naturen, en känsla eller små föremål som har en detalj som jag kan använda i keramiken, säger hon. ”Så gillar jag assietter och fat med synliga drejränder eller stilren dekor!”

En keramiker som inspirerat är Stig Lindberg och Ernst Billgrens måleri med djuren är ett återkommande tema, keramikskulpturen Räven är ett av dessa objekt. ”Det är en långsamhet i processen som jag inte trodde skulle passa mig eftersom jag är rastlös i min natur, men jag älskar alla delar”, berättar Lotta.  
Med knådandet av leran och drejandet som skapar grunden i godset. Beskickningen när leran torkat lite så att formen kan finslipas och justeras. Med glaseringen och hur man ska få fram just det uttryck man önskar. Och till slut – i väntan på keramikugnen som tar upp till 48 timmar att svalna innan man kan öppna och se slutresultatet!  

”Keramiken ska signalera lugn, jag strävar efter ett stiligt enkelt uttryck som ger muggar, fat och skålar mjuka linjer som är sköna att hantera. Varje dag. Året om.”

Se all keramik från Lotta